?

Det er vanskelig å trekke pusten

Kvinne 25 . 19 Februar 2020
Spørsmål

Jeg har opplevd at jeg så og si daglig, gjerne flere ganger om dagen, synes det vanskelig å trekke pusten helt. Når jeg prøver å trekke pusten ordentlig godt klarer jeg ofte ikke å gjør det. Det er ikke noe som varer hele dagen, men kommer og går iløpet av dagen. Det kjennes ut som noe er "tett" eller anstrengt, i mangel på et bedre ord, i halsen. Jeg sliter ikke med å puste, og kan godt trene og løpe intervall uten at jeg sliter med å puste. Jeg har ikke lagt merke til noen spesifikke tidspunkt når jeg får det eller at det har noe tilknytning til en spesiell hendels(situasjon).

Kvinne (25)
Psykomotorisk fysioterapeut svarer
Hei

Ofte er det slik at anspent muskulatur i særlig hals, bryst, kjeve og mage kan påvirke pusten vår, og gjøre til at det kjennes vanskelig å trekke pusten dypt. Dette kan komme av at vi ubevisst spenner muskulaturen når vi kjenner på stress eller står i noe vi synes er vanskelig. Vi kan også bli anspent hvis vi sitter mye i ro, i en stilling hvor muskulaturen ikke får mulighet til hvile.

Jeg ville forsøkt å lagt merke til når disse plagene kommer, og legge merke til eventuelle spenninger i kroppen. Spenner du deg for eksempel i magen eller biter tennene sammen? Dette er vanlig hos veldig mange.

Et annet tips kan være å forsøke å finne en behagelig sittestilling i hverdagen, hvor kroppen får slappe av. Ta pauser hvor du beveger og strekker på deg, dette kan ofte påvirke pusten positivt. Pusten er noe vi ikke skal trenge å tenke så mye på, den går av seg selv og vil automatisk endres ved økt fysisk belastning. Det er derfor veldig positivt at du klarer å trene med høy intensitet, uten at pusten blir en begrensning

Hvis plagene fortsetter og preger deg mye i hverdagen, kan du også ta kontakt med Psykomotorisk fysioterapeut. Psykomotoriske fysioterapeuter vil sammen med deg kartlegge hvordan du belaster kroppen i hverdagen, anspent muskulatur og pust. Sjekk ut om din samskipnad har dette tilbudet. Hvis ikke kan du kontakte din fastlege for henvisning.


Vennlig hilsen

Psykomotorisk fysioterapeut

Finner du ikke det du leter etter?